Řasa Cladophora

Cladophora je rozvětvená nitkovitá řasa. Často je zaměňována s vláknitou řasou, která je však menší a jemnější. Cladrophora má však hrubší strukturu. Řasa Cladrophora roste na kořenech, dekoracích, kamenech, rostlinách a to výhradně na dobře osvětlených místech.

Popis řasy: Cladophora je rozvětvená nitkovitá řasa.

Příčina vzniku:
 Málo živin a nedostatek CO2. Často také bývá do akvária zavlečena s rostlinami.

Způsob odstranění: Často bývá velice těžce odstranitelná. Přesvědčte se, že hnojíte rostliny v akváriu dostatečně a že hodnoty CO2 jsou dostatečné. Odstraňujte řasu ručně, dokud nepřestane růst. Dále zajistěte dostatečnou cirkulaci vody. Někdy pomohou také krevetky, které tuto řasu občas konzumují. Odstranění řasy je možné pomocí pravidelného používání Tekutého uhlíku (Flourish Excel). Pokud ovšem neodstraníme příčinu, tak se znovu objeví. Důležité je také dodání živin ve správném poměru. Doporučujeme PMDD Komplex či PMDD Komplex Plus.

Tipy na odstranění

Ruční odstraňování - V porovnání s jinými druhy řas lze Cladophoru velmi jednoduše odstranit ručně. Tvoří totiž chomáčky jen na určitých místech nádrže, proto je snadné ji vzít rukou a vyndat ji. Pokud je v nějakém těžko přístupném místě jako např. zamotaná ve stoncích rostlin, vezměte špejli nebo zubní kartáček a jednoduše ji namotejte. 

Chemické odstranění - Velmi účinnou zbraní proti této řase je použití přípravku Tekutý uhlík Flourish Excel. Více o likvidaci řasy pomocí Tekutého uhlíku naleznete v našem článku: Likvidace řasy pomocí Tekutého uhlíku (Flourish Excel).

Krevetky - Výborným pomocníkem při likvidaci Cladophory jsou krevetky Caridina japonica. Pokud však chcete být v boji s řasou úspěšní, musíte jich mít v akváriu opravdu velké množství.

Prevence - Často si tuto řasu do akvária přineseme s jinou rostlinou. Proto si pořádně při nákupu vybírejte správného prodejce. Nejlepší prevencí je dostatečné množství CO2 a správný proud vody v akváriu.

Zpět na přehled všech řas